Bokmässan: Tvåsamhet ur nordiska ögon med Kirsten Hammann och Trude Marstein

Eftersom jag läst både Se på mig och Ingenting att ångra var det riktigt roligt att höra Kirsten Hammann och Trude Marstein prata om likheter och olikheter i sina böcker. Jag gillar båda böckerna mycket, fast på olika sätt.

Först tänkte jag att böckerna inte har så mycket gemensamt. Marsteins bok är ju betydligt allvarligare och språkligt intressantare, medan Hammanns är absurd och komiskt pricksäker. Men när jag började efter så finns det faktiskt många gemensamma beröringspunkter: lycka och olycka, tvåsamheten, en lek med manliga och kvinnliga klichéer, moral.
Det finns också många sexscener i båda böckerna, något som den något äldre kvinnliga moderatorn var mycket fascinerad av och gärna återkom till frågor om.

Trude Marstein tyckte inte alls att skriva om sex var svårt.
”Sex är att skriva om människor som gör saker, det är bara att beskriva det. Det är inte något konstigare än att beskriva någon som dricker kaffe, hur den håller koppen, lyfter den till munnen och så vidare.”

Kirsten Hamman tyckte inte heller det var svårt.
”Jag måste ju kliva in i huvudet på mina karaktärer. Hur skulle de göra, vad skulle de tänka på när de masturberade. Jag måste använda min fantasi och hitta på , precis som när jag skriver om allt annat. Det handlar ju inte om mig.”

Sen pratade båda om läsande, där Kirsten Hammann sa något riktigt intressant:
”Vi hör många korta versioner av mänskliga dramer; ”han var otrogen”, ”hon är en skit”. Men vi hör oftast bara ena versionen av berättelsen. Att läsa böcker är att få ta del av detta drama i lång tid, steg för steg och få olika perspektiv på det som händer.”

Trude Marstein har precis släppt en ny bok i Norge som heter Jämte mig, som handlar om en man sim är otrogen.
”Att jag skriver om otrohet igen begriper jag inte, men är intresserad av mänskliga relationer.”

Kirsten Hammann skriver på en ny roman där huvudpersonen ska resa till Buthan. Så nu måste Kirsten Hammann också resa dit.
”Jag reser genom min huvudperson, ser genom hennes ögon. Egentligen gillar jag inte att resa, men det gör inte min huvudperson heller.”

Trude Marstein och Kirsten Hammann.

20120929-105946.jpg

Lämna en kommentar

Under Berättelser, Bokmässan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s