Det är ju kampen mellan ont och gott som lockar i ungdomslitteraturen!

Nu har jag äntligen lyssnat ikapp Lundströms Bokradio!
I morse lyssnade jag på förra veckans avsnitt och i eftermiddags lyssnade jag på det senaste. Jag busspendlar ju mellan Borås och Göteborg och ofta läser jag ju , men ibland lyssnar jag också på radio: Godmorgon, världen!, Filosofiska rummet, Vetenskapsradion Forum, Kino, Nya vågen och så Lundströms Bokradio.

I det senaste avsnittet av Lundströms bokradio så ställs frågan varför ungdomsböcker har blivit så populära också bland vuxna:
Harry Potter, Twilight, Hungerspelen, Cirkeln osv osv. Cirkeln-författaren Mats Strandberg och Ada Wester, förläggare på Gilla böcker, försökte klura på frågan från sina respektive perspektiv.

Från mitt läsarperspektiv är det dock självklart att det handlar om kampen mellan ont och gott och vårt ständiga behov av den goda hjälten.

Visst har de nämnda böckerna alla magiska inslag. Det kan handla om framtidsvärldar, parallella trollkarlsvärldar, om häxor eller om vampyrer.
Men de magiska inslagen finns ju där för att lättare illustrera kampen mellan det onda och det goda.

De är vår tids folksagor helt enkelt.
En slags modern och sekulariserad variant av moralitet, om ni så vill.
Nu när vi inte längre tror på religionen som svar på allt, så finns i alla fall hjälten!

Kanske är det också därför deckargenren blivit så populär?
Som en slags vuxenvariant av kampen mellan ont och gott för den som inte gillar magiska inslag.
(Något jag faktiskt nämnde redan i min recension av Lars Keplers senaste bok Sandmannen.)

Frågan är inte varför vi vuxna har börjat läsa ungdomslitteratur, utan snarare varför vi behöver dessa berättelser om kampen mellan ont och gott just nu.
Ja, varför behöver vi den ursprungliga och förenklade berättelsen just nu?

1 kommentar

Under Berättelser, Kulturdebatt, Litteratur i TV och radio

Ett svar till “Det är ju kampen mellan ont och gott som lockar i ungdomslitteraturen!

 1. Åsa Larsson brukar prata om det där. ”vi har ett behov av att läsa att det goda segrar över det onda till slut”, har hon sagt, ungefär. Oavsett religiositet eller inte.
  Deckargenren är det ideala formatet där. Men också ungdomslitteraturen, i alla fall om man tittar på Harry Potter, Twilight och Hungerspelen. I svensk form; Cirkeln.

  Varför vi behöver de berättelserna just nu? Jag tror kanske att vi alltid haft behov av dem, men genrerna har skiftat lite. Men visst kan man tycka att världen är lite extra ond just nu med terrorism och miljöhot etc
  Men när jag var tonåring var det kalla kriget och kärnvapenhot som gällde. Väldigt ångestframkallande. Vad jag läste då? Sagan om Ringen. Bröderna Lejonhjärta… plus ett antal fantasyungdomsromaner som jag inte riktigt minns namnen på (Susan Cooper hetter en författare, tror jag). Liknande berättelser, så unik är inte Harry Potter, Hungerspelen o likn. Skillnaden är kanske den stora mängd böcker som säljs, jag vet inte varför det inte var så under 70 och 80-talet.
  Vad som är intressant är att vi som var unga då är de vuxna som läser crossover/YA nu. Vi kanske aldrig blev ”riktigt vuxna”. Lite Astrid Lindgren, hon fortsatte att leka och klättra i träd även som vuxen. 😉
  Eller så har kärleken för den sortens litteratur aldrig gått över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s