Augustpriset – nominera rätt böcker tack!

Alldeles strax, om en kvart faktiskt, presenteras de nominerade till Augustpriset 2013.

Augustpriset är bokbranschens och förläggarnas pris, och då brukar inte den litterära kvaliteten vara det som sätts främst säger man i litteraturbranschen. Vad nu litterär kvalitet är för något?
Men tyvärr brukar det ändå vara så att titlar som kommer från vissa förlag åsidosätts bara för att de kommer från just de förlagen – de lite ”mindre fina” förlagen helt enkelt.

På bokmässan i år hamnade jag i en diskussion med några bokbloggare om Piratförlaget. Nä, de läste inte några böcker från Piratförlaget, det var ju inte så bra litteratur som kom därifrån. Men Christoffer Carlsson var ju bra. Och Sara Lövestam. Och den där Hundraåringen var ju en kul bok. För att inte tala om Vattnet i mars av Mikael Fant. Och så rodnade de lite, bokbloggarna. Det visade sig ju att det kom en hel del läsvärd litteratur från det där förlaget i alla fall. (Piratförlaget finns dock inte som sökalternativ bland förlagen på Augustprisets hemsida. De har alltså inte ens blivit nominerade vad det verkar.)

De sex nominerade böckerna till Augustpriset väljs av en fempersonsjury och läses därefter av en hoper elektorer som kan vara bokhandlare, bibliotekarier eller litteraturkritiker. De röstar sedan, och den bok som fått flest röster vinner. (Läs mer om juryarbetet här.)

Jag hoppas att juryn idag presenterar en spridd samling titlar från flera olika förlag i den skönlitterära klassen för elektorerna att ta ställning till. På sakprosa och ungdomssidan har juryn på senare år lyckats uppmärksamma titlar från de mindre förlagen. Jag hoppas att samma nu börjar gälla för den skönlitteraturen. För Vattnet i mars är faktiskt bra läsning, trots att den kommer från Piratförlaget.

4 kommentarer

Under Bokbranschen, Kulturdebatt

4 svar till “Augustpriset – nominera rätt böcker tack!

  1. Johannes

    Det är ju förlagen själva som väljer om de vill nominera några av sina titlar. Så det är ju ingen Stor Fördomsfull Skurk som kan beskyllas för att piraterna ”inte har blivit nominerade”. De vet nog själva vilken ringhörna de passar bäst i. (Sedan är det en annan sak att många småförlag tycker det är en tveksam utgift, eftersom anmälningsavgiften är 700 kronor per bok. Men piraterna är ju inga fattiglappar, precis.)

    • För ett förlag att skicka in en titel till priset kallas att ”anmäla boken”, inte ”nominera”. Jag menar självklart den av juryn nominerade kortlistan på sex böcker som presenterades idag som elektorerna sedan ska välja en vinnare från. Där har Piratförlaget aldrig fått någon nominering.

  2. Och inte i år heller. Tyckte att det känns som en rätt oinspirerande lista. Har visserligen bara läst Liknelseboken, men den gillade jag inte alls. Få andra lockar.

    • Jag som älskade Liknelseboken! Lena Anderssons bok kändes också given, även fast jag inte läst den ännu. Och Vitsvit är jag nyfiken på. De andra titlarna ställer jag mig också frågande inför – oinspirerande och gubbigt, va? Men kanske är nomineringarna ett sätt att också lyfta fram fina titlar som annars skulle gått läsaren förbi? Tänker då främst på Vitsvit, Karlssons bok och Westös bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s