Recension: Sanning med modifikation av Sara Lövestam

Sara Lövestam har gjort det igen. Hon har än en gång lyckats skriva en varm och fin bok om mötet mellan två helt olika människor och genom det målat upp bilden av två helt olika mänskliga erfarenheter.

Sanning med modifikation har en annorlunda hjälte. Han heter Kouplan och är papperslös flykting. För att få ihop lite pengar till mat börjar han arbeta som privatdetektiv. Hans första kund är Pernilla, som tappat bort sin dotter Julia, men som inte kan vända sig till polisen för att få hjälp. Sakta nystar Kouplan upp en historia som verkar vara på väg åt ett håll, men som, på ett Sara Lövestamskt klurig sätt, till slut visar sig vara något helt annat.

Sara Lövestam har en förmåga att närma sig sina karaktärer med värme och insikt, oavsett om det är unga flickor, gamla män, ensamma mammor eller papperslösa. I Sanning med modifikation bygger hon sakta upp Kouplan till att bli en hel människa och i Pernilla visar hon en större psykologisk insikt än i tidigare romaner. Språket är alltid lätt, enkelt, utan motstånd.

Det enda jag har att invända, är att Sanning med modifikation är lite tunn. Och med tunn menar jag att personerna utöver Pernilla och Kouplan inte riktigt får liv, som om hon lagt all berättarkraft på att ge liv åt dessa två individer och deras möte.

Men det är ändå en mindre invändning. Jag ser verkligen fram emot nästa roman om antihjälten Kouplan. För när jag läst färdigt Sara Lövestams romaner har jag alltid en varm känsla i bröstet. Det är jag henne evigt tacksam för.

1 kommentar

Under Deckare/Spänning, Recensioner, Svenska författare

Ett svar till “Recension: Sanning med modifikation av Sara Lövestam

  1. Ping: Sanning med modifikation av Sara Lövestam | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s