Magiskfantastiska bilder av Helena Blomqvist på Fotografiska

Jag lyckades klämma in ett besök på Fotografiska igår när jag var i Stockholm och fascinerades totalt av Helena Blomqvists vackra, magiska, mörka och skrämmande bilder. Utställningen heter Stories from another world. och pågår till 3:e juni.

De flesta bilder har något hotfullt eller förvridet i sig som man antingen ser direkt, eller märker först efter ett tag.
Som den första bilden i utställningen: ett litet barn sitter i en säng, ljuset skiner in genom höga fönster, tapeterna har blommiga rankor. Men det sitter en räv på golvet! Och blomrankorna är inte bara i tapetmönstret, utan växer också vilt uppför väggarna och söker sig mot fönstret!

I en annan serier bilder ser man en variant av världens undergång, till exempel bilden med den sista gyllene grodan, där himlen är olycksbådande mörk.

Men det finns också en viss humor, särskilt i den tidiga serien The First Women on the Moon, där Helena Blomqvist ersätter äventyrens män med kvinnor i typiska manliga poser som hemliga agenter och rånare.

Det är inget dokumentärt foto, utan helt iscensatta motiv med mycket efterarbete i Photshop. Konstfoto med kontraster i mörker och ljus.

Det som jag gillar med den här typen av bilder är att de tilltalar min fantasi och min inre berättare. Jag börjar genast fundera vem flickan i sängen är, hur hon hamnat där, vem räven är, vem som går på gatan och vilka som bor i huset, vilka kvinnorna med pistolerna är och vilket som är deras upppdrag. Jag sugs in i världarna som Helena Blomqvist skapat och vill egentligen vara kvar, inte lämna den overkligheten, inte byta den känslan mot det starka ljuset på Stadsgårdskajen ute i verkligheten. Precis samma upplevelse som när man fastnar i en bra bok!

Försök också gärna se den 5 minuter korta filmen om hur Helena Blomqvist arbetar fram sina bilder. Visas i samma lokal som bilderna.

Den här bilden är från serien The Dark Planet, som hon fick inspiration till efter att ha arbetat tillfälligt på en kvällstidning och blev bekymrad av rubrikerna hon såg.

20120425-172621.jpg

2 kommentarer

Under Berättelser, Film/foto

2 svar till “Magiskfantastiska bilder av Helena Blomqvist på Fotografiska

  1. Hej Annika,

    Visst är det en fantastisk värld Blomqvist presenterar i sina bilder. Boken som summerar utställningen är det vi, hennes gallerist som publicerat. Jag vill bara passa på att berätta att den också utkommer i en specialutgåva med ett foto och att det är vernissage för den på tisdag den 24 maj. Hjärtligt välkommen om du är i Stockholm!

    Bästa hälsningar,
    Jenny

    • Åh! Tack för inbjudan, det låter jättespännande! Hur dags börjar vernissaget? Planerar faktiskt för en Stockholmsresa till innan sommaren, men har inte bestämt datum än… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s