Recension: Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske av Emmy Abrahamson

Recensionen också publicerad i Ystad Allehanda 10 maj 2016.

 

Populärlitteraturen har sin egen dramaturgi och särskilt feelgoodromaner med kärlekstema: flicka möter pojke, hinder uppstår, hinder löses och alla lever lyckliga ever after. I alla fall oftast. Eller nåt sånt. Det är också upplägget i Emmy Abrahamsons roman Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske. Fast här består inte förvecklingarna av några yttre inblandningar, utan istället av förväntningar på vad ens tilltänkta partner ska vara för en typ av människa. Eller rättare sagt – vad han inte ska vara för en typ av människa. En som bor i en buske till exempel. Äsch, det blir lite förvecklingar också, såklart.

Emmy Abrahamson debuterade som ungdomsromanförfattare 2011 med Min pappa är snäll och min mamma är utlänning. Hon blev Augustprisnominerad 2012 för Only väg is upp, första delen i en trilogi som handlar om Filippa Karlssons väg för att försöka slå igenom som skådespelare i London. De två resterande delarna i den trilogin hette Stjäla the show och Make it stort.

Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske är Emmy Abrahamson första roman för vuxna läsare. Och jag tycker att hon klarar övergången från ungdomsroman till vuxenroman riktigt bra. Förmodligen för att Emmy Abrahamson kan sin populärkultur och vet hur man bygger upp en bra berättelse full av intressanta karaktärer.

Svenska 29-åriga Julia bor ensam i Wien med en katt och ett totalkraschat förhållande bakom sig. Hon jobbar som lärare i engelska på Berlitz, vill egentligen bli författare och har inte jättemånga vänner förutom de i Grey’s Anatomy. Jo, det är den där arbetslösa skådespelerskan Leonore som alltid vill sätta upp konstiga pjäser och Rebecca, en kollega på Berlitz som egentligen är fiolbyggare. En dag när Julia sitter på en bänk precis innan en språklektion så kommer Ben fram till henne och börjar prata. Julias blir smått intresserad. Det pirrar helt enkelt till i magen. Problemet är att Ben är uteliggare och bor i en buske i en av Wiens parker, helt enkelt inte en idealisk blivande pojkvän.

Det finns många saker jag älskar med populärlitteraturen. Den är underhållande, den är lättläst, och på senare år har den allt oftare blivit rolig. Och med det menar jag humor-rolig. Och en av de största behållningarna med Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske är just att den är så dråpligt rolig. Både rolig för att Emmy Abrahamsson lyckas skapa karaktärer som fastnar med korta och snärtiga formuleringar, och för att hon ger dem repliker och situationer att skratta haha-högt åt. På slutet är det tyvärr en del som drar ner tempot och som en strängare redaktör hade kunna stryka. Då är läsaren så sugen på att veta hur det går för Ben och Julia att ännu en förveckling vid en campingplats blir en för mycket.

Jag hoppas att Emmy Abrahamson kommer att hitta många läsare till Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske. För det är stundtals både riktigt underhållande och riktigt, riktigt roligt.

 

Annons

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s