Hur ska ett bibliotek se ut?

– Men herregud, hur ser det ut?  var min första chock-tanke.

För nu har äntligen Borås Stadsbibliotek öppnat igen efter att ha renoverat hela året och haft stängt hela sommaren. Jag hade ju hoppats på något nytt, något fräscht. Och då menar jag inte något ”ljust och fräscht”, utan nya tankar med vad vi ska ha vårt bibliotek till. Jag menar – här har Borås Stad världens chans att gå före! Bilda skola! Inspirera andra att komma från hela landet och titta!

Men vad har hänt? Jo – nytt golv, fler bokhyllor (som nu är vita istället för bruna), en gigantisk maskin där man kan lämna tillbaka böcker och en liten disk för lån/återlämning/info istället för en stor. Är det allt? Stadsbiblioteket i Borås ser ut som en flyghangar med en labyrint av bokhyllor av modellen få-plats-med-så-många-som-möjligt-på-så-liten-yta-som-möjligt. Jag letar förgäves efter någonstans mjukt att sitta och bläddra i presumtiva låneböcker, jag letar överhuvudtaget efter en stol bland bokhyllorna, men hittar bara soffor i ungdomsavdelningen.

Snälla – kan någon (arkitekt, bibliotekarie, inredningsdesigner) berätta hur de tänkt? Jag fick bibliotekspanik!

Min vän nere i backen (som jag lånar rätt mycket böcker av) frågade försynt: ”Men vad hade du väntat dig, en espressomaskin bland hyllorna?”. Nej, men… Bara något MER! En tanke! En vision om framtidens biblioteksbesökare!

Jag var ju nämligen på konferens förrförra veckan och lyssnade bland annnat på Paola Antonelli som är chefscurator på MoMA i New York. Hon sa att:

”Design means ”what’s next?”  That is was designer do – ask what is coming! Designers work in the interface between humanity and progress.”

Jag frågar – hur ska ett fungerande bibliotek se ut då? Och då menar jag inte att Borås Stad ska fråga de gamla vanliga bibbla-besökarna hur de vill ha det, utan just de som designar, de som kan tänka nytt, kan tänka ”vad kommer härnäst?”. Och göra något bra av det!

Jag vill ha visioner, inte om-målade bokhyllor!

En labyrint av vita bokhyllor.

Ljust och fräscht?

4 kommentarer

Under Bibliotek

4 svar till “Hur ska ett bibliotek se ut?

  1. Anna Teichter

    Thank youuu, Annika!! Jag kunde inte sagt det bättre själv. Typ ALLA i Borås är så nöjda med sitt nya bibliotek. Jag hängde på låset kl 08.00 under öppningsdagen. Trodde att det skulle vara kö in. Döm av min förvåning, jag och fyra st stod utanför. Dessutom verkade de alla känna varandra.

    Jag blev så besviken på detta nya och opersonliga ställe. Var var myset? Vågar inte boråsarna säga att de inte gillar eller har de inte större krav än så? Näe, jag kommer som vanligt att fortsätta gå till min mysiga lilla bibliotek på Göta. Kunniga och intresserade bibliotekarier som finns till hands med en gång. Där kommer jag att som vanligt både hämta och lämna mina böcker. Möjligtvis att jag kommer att lämna in mina böcker då och då i den stora tillbakalämningsroboten. Jag bor ju trots allt knappt 200 meter från det nya biblioteket…..

  2. Mellis

    Jag håller med dig. Men vill ändå berätta att allt ännu inte är klart. Invigning sker 25 november. Tills dess kommer en del mysfaktorer att dyka upp- typ soffor i alla fall. Men för övrigt saknas verkligen nytänk och vision.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s