Recension: Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter av Elizabeth Gilbert

Recensionen också publicerad i Borås Tidning 28 november 2015.

Elizabeth Gilbert slog igenom med den självbiografiska succéromanen Eat Pray Love, på svenska Lyckan, kärleken och meningen med livet. Efter den succén skrev hon reportageboken I nöd och lust, som handlade om äktenskapet ur olika aspekter. Nu har Elizabeth Gilbert återvänt till romanformen för att berätta om vetenskapskvinnan Alma Whittaker.

Och vilken berättare hon är, Elizabeth Gilbert! Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter är ett riktigt läsäventyr. Jag kan inte beskriva den som något annat än en ren och skär läsfest på 600 sidor, som jag slukar och aldrig vill ska ta slut. Elizabeth Gilbert har fångat en ton, ett sätt att berätta som påminner om gamla äventyrsromaner, med hjältar som besöker främmande platser, upptäcker naturen och världen och genom den, sig själva. Allt strålande översatt av Lena Torndahl.

Berättelsen börjar när Alma Whittaker föds, 5 januari 1800 och slutar när hon är mycket gammal. Hennes far är en vresig och rik botaniker och hon får därför möjligheter som andra kvinnor inte fick. Alma Whittaker hungrar efter kunskap och hon låter sig inte hindras av något.

Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter är en intelligent roman och en hyllning till upptäckarglädjen. Men det är också en feministisk roman, som hyllar de vetenskapskvinnor som aldrig fick något erkännande. En äkta 1800-talsäventyrsroman i modern tappning. Ren och skär läsglädje. Läs den!

3 kommentarer

Under Läsande

3 svar till “Recension: Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter av Elizabeth Gilbert

  1. Låter definitivt som en bok för mig. Nu blev jag peppad att börja läsa genast!

  2. Den var verkligen en jättehärlig läsupplevelse.

  3. Ann-Sofi Bräutigam

    En underbar och mustig berättelse om en kvinna utöver det vanliga för den tiden. Jag ville bara få tid för att fortsätta läsa. En riktig bladvändarbok. Läs den säger jag bara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s