Augustpriset – Vem vinner, vart tog Folkhammar, Malmquist och Ramqvist vägen, och så lite nomineringsstatistik

I måndags presenterades nomineringarna till Augustpriset. Och vad jag saknade både Tom Malmquists bok I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, Kristofer Folkhammars Magisterlekarna och Karolina Ramqvists Den vita staden bland nomineringarna i skönlitteratursklassen!

Ingen av dessa romaner är förvisso några storslagna och breda romanberättelser, utan täta och lågintensiva. Men ändå! Jag saknade dem! Framför allt Magisterlekarna, som blir bättre och bättre ju mer jag tänker på den. Läs den!

Av de nominerade har jag läst hälften: Jonas Hassen Khemiri, Agneta Pleijel och Stina Stoor. Carola Hanssons Masja och Aris Fioretos Mary ligger i min enorma att-läsa-hög. Men Ajvide Lindqvist är jag för skraj för att läsa. Förstå mig rätt, jag är inte mörkrädd. Men jag gillar inte att bli skrämd.

Många av författarna som är nominerade i år har varit nominerade förut – MEN INGEN AV DEM HAR VUNNIT!

Khemiri har aldrig vunnit, men varit nominerad för Montecore 2006 och nu 2015 med Allt jag inte minns.
Samma gäller Fioretos: nominerad 2009 för Den siste greken och nu med Mary.
Carola Hansson har tre nomineringar med årets nominering, men ingen vinst.
Samma gäller Agneta Pleijel: tre nomineringar, men ingen vinst.
Rörelsen är John Ajvide Lindqvists första nominering.
Stina Stoor är debutant, så det är hennes första också.

Men vem vinner?

Det går inte att utläsa någon särskild trend när jag tittar igenom titlarna som vunnit priset tidigare. Det är smalt, brett, etablerade författare och debutanter. Men något som sticker ut är att de flesta vinnare är utgivna på Albert Bonniers Förlag eller Norstedts, med några få undantag. Så då går Ajvide Lindqvist bort. Men resten av årets nominerade är faktiska utgivna på antingen Bonniers eller Norstedts. (Det var väl ändå lite pinsamt, eller?)

Jag tror faktiskt att Khemiri vinner. Punkt. För att det är dags, för att det är ovanligt att priset går till en debutant och för att priset inte är ett pris ”för lång och trogen tjänst”.

Jag hoppas dock på Stina Stoor. Helt enkelt för att hennes noveller står för något nytt i novellkonsten. Om hon inte vinner Augustpriset, så återstår att hoppas på Borås Tidnings Debutantsprisjury.

 

Annonser

3 kommentarer

Filed under Bokbranschen

3 responses to “Augustpriset – Vem vinner, vart tog Folkhammar, Malmquist och Ramqvist vägen, och så lite nomineringsstatistik

  1. Tror också på Khemeri utan att ha läst den. Lite kul ändå att en skräckbok blev nominerad, även om jag inte läst den heller. Men det känns lite som en frisk fläkt att även böcker ur den genren har chansen att vinna.

  2. Jag har nu läst i din blogg och gillar vad jag läser, men det är länge sedan du skrev något och jag hoppas verkligen inte att du har slutat att blogga.
    Min egna blogg finns på http://mittbokintresse.blogspot.se/.

    • Vad roligt att du gillar, jag blir jätteglad. Jag bloggar tyvärr nästan ingenting längre, utan lägger bara upp de recensioner jag skriver för Borås Tidning m fl och skriver ibland något enstaka inlägg. Men jag är aktiv på Instagram – där skriver jag och postar bilder bland annat på de böcker jag läser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s