Recension: Hustrun av Meg Wolitzer

Recensionen också publicerad i Blekinge Läns Tidning 17 mars.

Joan Castleman är hustru till den berömda författaren Joe Castleman. De har hängt ihop i vått och torrt. Eller snarare: Joan har stått ut med Joes humör och kvinnoaffärer för att få sin del av glansen. När romanen börjar är Joan Castelman dryga sextio, sitter bredvid sin man i ett flygplan på väg till Finland för att ta emot ett prestigefullt litterärt pris när hon plötsligt inser att hon fått nog. Hon vill skiljas! Hon står inte ut längre!

Det är Joan Castlemans historia som Meg Wolitzer berättar i romanen Hustrun. Och med det berättar hon samtidigt historien om alla de kvinnor som stått en halv meter bakom sina män för att de själva inte kunnat eller orkat gå emot förväntningarna på vad en kvinna ska vara för att lyckas göra egen karriär. Visst är det bra att påminnas.

Tyvärr lyckas aldrig berättelsen om Joan Castleman gripa tag i mig. Genom att låta Joan återberätta sitt liv – eller faktiskt snarare Joes liv – i ett sarkastiskt tonfall istället för att gestalta det, så skapar Meg Wolitzer ett känslomässigt avstånd, vilket gör läsningen tråkig. Behållningen med Hustrun är istället de språkliga rappa liknelserna, som också är elaka och roliga. Väldigt intellektuellt Brooklyn-amerikanskt och kul.

Nej, jag vet inte, jag. Det kanske är all denna undertryckta kvinnliga ilska över ojämställdheten som måste ta sig sådana här uttryck? Det kanske inte finns något annat sätt att bemöta det på än med ett sarkastiskt tonfall och galghumoristiska liknelser.  Men sånt biter inte på mig.

2 kommentarer

Under Recensioner

2 svar till “Recension: Hustrun av Meg Wolitzer

  1. Ping: Recension: Hustrun av Meg Wolitzer | justnujusthar

  2. Ping: Hustrun | Wolitzer, Meg | Bokblomma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s