Recension: Blå stjärnan av Jan Guillou

Recensionen också publicerad i Borås Tidning 2 september 2015.

Blå stjärnan är femte delen i Jan Guillous romanserie om 1900-talet, nu kommen en bit in i Andra världskriget. Romanen är till formen ännu en version av den Guillouska hjältesagan, där hjälten lyckas med alla uppdrag. Men i Blå stjärnan är hjälten en kvinna. Det gillar jag.

Blå Stjärnan är nämligen kodnamn för huvudpersonen Johanne Lauritzen, äldsta dotter till brobyggaren Lauritz Lauritzen. Hon är under kriget agent i norska Hjemmefronten och kapten i brittiska armén och gör i spännande bladvändartakt spektakulära sabotageoperationer, infiltrerar chefen för den tyska underrättelsetjänsten i Sverige och smugglar ut judar från Norge.

Vad jag gillar ännu mer i Blå stjärnan är att Jan Guillou verkligen lyfter fram de norska och svenska kvinnornas insatser i Andra världskriget och att han problematiserar hur svårt det var för dem att bli tagna på allvar av männen under själva militäroperationerna, men också hur lite erkännande de fick för dem efteråt.

Jag älskar att de skickliga underrättelseagenterna i Sekreterarklubben lyfts fram. Och att Guillou berättar om den norska motståndshjälten ”Jacob”, som vid krigsslutet upptäcktes vara kvinna och därför fick färre utmärkelser och inte fick gå i den militära segerparaden med sina 1200 underlydande – hon tvingades gå bredvid som civilist.

Jag tycker att Blå stjärnan borde vara obligatorisk läsning, Guillousk svag gestaltning till trots.

5 kommentarer

Under Recensioner, Svenska författare

5 svar till “Recension: Blå stjärnan av Jan Guillou

  1. Den här historiska serien är jag riktigt nyfiken på fick ett utdrag ur Brobyggarna för läääängesedan och älskade det men har liksom inte kommit mig för att köpa hem dem 😛

  2. De prata om Blå stjärnan i P1. Måste man ha läst alla de andra för att uppskatta denna? Anser du att den är en feministiskt roman? Detta diskuterades väldigt i radion nämligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s