Sista delen i trilogin om Elias Fagervik av Hans-Olov Öberg

Med den psykologiska thrillern Kungamördaren avslutar Hans-Olov Öberg sin trilogi om Elias Fagervik och polisen Benny Modigh, där de tidigare titlarna heter Djävulens tonsteg och Någon att lita på. Där Djävulens tonsteg hade drag av pusseldeckare, och där Någon att lita på hade drag av polisthriller, så har Kungamördaren fått ett större psykologiskt anslag.

Kungamördaren utspelar sig i Stockholm under IT-bubblan. Elias Fagervik har precis kommit hem från USA, där han försökt slå sig fram på finansmarknaden. Elias Fagervik har väl inte varit en helt stabil person i någon av böckerna, men så händer det något i hans privatliv, som får honom helt ur balans.

Hans-Olov Öberg skriver allt bättre. Kungamördaren är en sträckläsningsbok skriven med en lättläst och underhållande prosa, utan den tendens till språklig grabbighet som ibland har präglat hans tidigare böcker. Hans-Olov Öbergs styrka finns också i detaljerna och att han i Kungamördaren tar vara på sin stora kunskap om ekonomi och finans. Läsaren får alltid lära sig något. Jag önskar dock att Hans-Olov Öberg hade gett berättelsen lite mer kött. Nu är den effektivt berättad, men lite tunn. Jag vill helt enkelt ha mer!

Jag ska inte avslöja hur det går. Det är ju trots allt en psykologisk thriller. Men det är ett inte helt värdigt avslut för Elias Fagervik. Som tur är.

2 kommentarer

Under Läsande

2 svar till “Sista delen i trilogin om Elias Fagervik av Hans-Olov Öberg

  1. Ping: Förstådd av recensenterna! | På första tillslaget

  2. Ping: Kungamördaren av Hans-Olov Öberg | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s