Recension: Kan du inte säga något snällt i stället av Per Landin 

Recensionen också publicerad i Borås Tidning 19 mars 2015

”Vad är det för fel på oss människor?” är det första jag tänker på när jag läser Per Landins Kan du inte säga något snällt i stället. ”Varför håller vi på och låtsas, så här?”

Kan du inte säga något snällt i stället handlar om Peter Magnelius. Han är skild sedan många år, har precis fått ett avgångsvederlag från sitt arbete på en teater och vill upprätthålla bilden av sig själv som attraktiv och bohemiskt fri kulturman. När historien börjar så har han precis anlänt till släktens sommarhus, som numera är hans och systerns, på skånska kusten nära Båstad. Men det är något som krackelerar på Peter Magnelius fina yta.

Efter en något trevande språklig inledning, där läsningen fastnar i inskjutna bisatser och där jag funderar på hur fri kommateringen egentligen är nuförtiden, så nystar Per Landin skickligt upp historien om Peter Magnelius. Per Landin har fin känsla för detaljer när han beskriver Peter Magnelius långsamma sammanbrott – som ett utbrott över ett ruttet staket, som systern rivit utan att fråga.

Men när det till slut visar sig att hans bekymmer handlar om relationen till modern, som styrt och ställt med honom sedan han var barn, så tänker jag: det är en lite väl enkel narrativ lösning att skylla allt på modern, något eget ansvar måste man ha som människa. Trots det, så är Kan du inte säga något snällt i stället en fint berättad historia om en kulturmans sammanbrott. 

Lämna en kommentar

Under Läsande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s