Recension: Arkitekt av Merethe Lindström

Det har snackats om novellen under några år nu. Att novell-läsningen passar tiden vi lever i – livspusslet, jäkten, stressen; att novellen inte kräver så mycket, eller i alla fall inte kräver så mycket tid. Man läser i några minuter, kanske som mest en halvtimme, och sen är det färdigt. Och så känner man sig lite duktig.

Baksidan är att man ibland frestas att läsa för fort för att ”bli klar”. Men det är inget man ska göra när man läser Merethe Lindströms novellsamling Arkitekt. Den kräver en långsam läsning. Och gott om tid. För läser du den på väg någonstans, på bussen, på tunnelbanan, är risken att du helt glömmer att gå av eller till och med glömmer vart du är på väg. Så bra är den.

Det kanske är så med vissa författare. Jag skrev det häromdagen med anledning av Augustpriset gick till Kristina Sandberg och med anledning av att hon tackade sina läsare för att de trott på hennes projekt: vissa författare tar tid på sig. För Arkitekt är en av de mest fantastiska novellsamlingar jag läst. Någonsin.

I Arkitekt finns alltid ett perspektiv som skaver någonstans. Något som är lite skevt. Något som får läsaren att tänka: ”men stopp nu, så där kan man väl bara inte göra!”  Flera noveller handlar om maktförhållanden inom familjen eller inom hemmet: mellan makar, mellan föräldrar och barn, mellan vårdtagare och vårdare. Merethe Lindström berättar om det som sker nära. Hon gör läsaren till en ofrivillig voyeur, nästan lite äcklad av det som sker, känslan av att inte vara tillfreds. Så här är livet, ibland är vi inte snälla mot varandra, ibland orkar vi inte vara ärliga mot varandra eller oss själva – deal with it! Och ändå sker det med ett lätt prosa, en enkel, där läsaren lockas och luras in i skeendet.  Det är så skickligt!

Ända sedan hon fick Nordiska Rådets litteraturpris för Dagar i tystnadens historia så har Merethe Lindström varit en nordisk författare att räkna med. Jag hoppas att Merethe Lindström når många läsare med Arkitekt. Det är hon värd.

 

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s