Augustprisläsning 2014: Beckomberga. Ode till min familj av Sara Stridsberg

Jag brukar gilla det Sara Stridsberg skriver. Jag älskade Happy Sally, Drömfakulteten och Darling River. Men det är något som jag inte får ihop med Beckomberga. Ode till min familj. Plötsligt får jag inte Stridsbergs pusselbitar att passa.

För Beckomberga. Ode till min familj är just ett pussel. Med fragmentariska minnesbilder i ett slags oordning och små bitar av fakta berättar Sara Stridsberg om en familj, där pappan Jim är intagen på mentalsjukhuset Beckomberga. Läsaren får också möta några av människorna där. Men Sara Stridsberg berättar också om Beckomberga som institution och samhällsfunktion. (Sjukhuset fanns mellan 1932 och 1995.)

Sara Stridsberg är oerhört duktig på att skriva vackert, sådana där vackra meningar som får läsare att kippa efter andan. Det finns också alltid något drömskt, drömlikt i hennes prosa och i hennes sätt att presentera romanens idé för läsaren. Men det blir ett slags stillastående betraktande, ett svävande. Läsningen blir också då ett tillstånd, snarare än en berättelse som rör sig framåt, där läsaren får samla ihop fragmenten och tolka dem.

Jag vet inte varför jag inte får Sara Stridsbergs pusselbitar att passa. Kanske är det inte meningen att jag ska få ihop det?, tänker jag. Men jag brukar tycka om ”mellanrumsläsning” –  att jag som läsare får fylla i själv och göra mina egna bilder. Men – och här är kanske svaret: Sara Stridsbergs bilder är så precisa, att det inte finns något mellanrum för mig att fylla i. Allt står där. Men jag kan ändå inte se helheten i fragmenten.

Beckomberga. Ode till min familj är en mycket välskriven bok. Jag förstår mycket väl varför den blivit nominerad till Augustpriset. Men jag tror inte att den kommer att vinna och det är helt enkelt bara att se på föregående års vinnare för att belägga den åsikten. Det är de enkla och vanliga berättelserna som oftast vinner. Det fragmentariska och det poetiska berättandet vinner aldrig, hur välskrivet det än är.

Fast egentligen kan jag ju knappast ha en åsikt om vem som vinner innan jag läst alla de nominerade titlarna. Så nu ska jag fortsätta Augustprisläsningen med Alkemistens dotter.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Bokbranschen, Recensioner, Svenska författare

2 responses to “Augustprisläsning 2014: Beckomberga. Ode till min familj av Sara Stridsberg

  1. Jag samlade ihop fragmenten och försökte tolka dem:
    http://violensboksida.bloggplatsen.se/2014/10/28/10894754-stridsberg-sara-beckomberga-ode-till-min-familj/
    Det kanske är en del av sanningen I alla fall…….

    • En fin tolkning. Så är det nog. Och det ryms nog många sanningar i den boken. Och egentligen är väl det ett av tecknen på fin litteratur – att det ryms många tolkningar och sanningar mellan raderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s