Recension: Innan vi faller av Håkan Bravinger

Recensionen också publicerad i Borås Tidning 20 september 2014.

Innan vi faller är en drivet skriven berättelse om det där som verkar bekymra oss i begynnande medelålder – relationskriser, föräldraskap, tonårsbarn, hur man ska förhålla sig till det egna livsprojektet. Men det är samtidigt en psykologisk thriller som ger tillräckligt med obehagskänslor så att jag nästan tycker att det är jobbigt att vända blad.

Bokens huvudpersoner, Bengt och Mariette, kan sälla sig till raden av inte särskilt lyckligt gifta par i medelklassen med nästan vuxna barn som helt plötsligt dyker upp lite här och var i den svenska nutidsprosan. Bengt ska resa till Sydafrika på ännu en konferens, men mest för att kunna träffa sin älskarinna. Medan Bengt är på resa får Mariette besök av Christian som råkat sitta bredvid Bengt på planet till London och som är nyfiken på hur det är att vara gift och ha familj. Han nästlar sig in hon Mariette och tonårssonen. Och därefter blir det lite småobehagligt. Men bara lite.

Och kanske är det därför som Håkan Bravinger inte helt lyckas med Innan vi faller. För det blir just bara lite småobehagligt, aldrig riktigt farligt. Och jag finner mig själv sakna författare som har större djup och omfång på sina psykopatiska karaktärer, som till exempel Marie Hermansson eller Gillian Flynn. Men som relationsberättelse i samtiden fungerar Innan vi faller alldeles utmärkt.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Recensioner, Svenska författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s