Vilken besvikelse omläsningen av Den hemliga historien var!

Idag skriver Jenny Lindh i Dagens Nyheter om Varats olidliga lätthet som en klassiker man borde undvika att läsa om.
Jag har just läst om Den hemliga historien och önskar att jag aldrig hade gjort det.

Den hemliga historien var en sån där bok som jag läste om och om igen när jag var i tjugoårs-åldern. Jag hade precis börjat läsa litteraturvetenskap på högskola och tyckte det var fascinerande att läsa om de utvalda sex på den grekiska kursen på Hampden College. Jag avundades deras kunskaper i de klassiska språken, önskade att jag fick vara en av dem som pratade så där världsvant om konst och litteratur, avundades sammanhållningen och exklusiviteten.

Nu har jag läst om den, nästan tjugo år senare. Och… den var inte alls vad jag kom ihåg att den skulle vara. Nu tyckte jag mest att den var lite barnslig och mycket, mycket långtråkig med bortskämda ungdomar som har olika utbrott av diverse slag.

Det var verkligen en otrolig besvikelse!

Men livet förändras ju, tänker jag. Fascinationen inför kunskapen och konsten, som jag kände när jag var tjugo-någonting, finns fortfarande kvar. Men nu kan jag ju se att de delarna i Den hemliga historien varken var så många eller så uttömmande som jag mindes dem.

Den hemliga historien har mycket gemensamt med Steglitsan, dels i sin kontrastverkan i beskrivningen av det typiskt amerikanska, som Donna Tartt skildrar genom de olika personerna i boken, dels i de frånvarande vuxna, som låter ungdomarna skapa sin egen värld och sin egen moral för att överleva, samt temat om pengar – att ha och inte ha.

Men det är långtråkigt i Den hemliga historien och fantastiskt mycket bättre skildrat i Steglitsan.

Men – det vore väl konstigt annars? Om ett författarskap inte skulle utvecklats över tjugo år och förbättras i förmågan att skildra de teman som intresserar i dramaturgi och berättelse och fördjupa tankar om konst och kunskap?

Ja, pust. Vissa böcker ska man nog inte läsa om tjugo år senare… Och andra böcker kan man läsa hur många gånger som helst utan att man tröttnar på dem.
Konstigt, det där…

8 kommentarer

Under Läsande

8 svar till “Vilken besvikelse omläsningen av Den hemliga historien var!

  1. Jag försökte läsa Den hemliga historien för första gång för bara något år sedan men upplevde den så som du beskriver den och läste inte ens ut den. Kanske finns det en åldersaspekt här. Jag var nog 30 år, möjligen 31 år, och troligen ska boken läsas när man är runt 20 år. Jag gillar tanken på att vissa böcker lämpar sig bäst för en viss tid eller en viss ålder. Livet och tiderna är ju i ständig förändring, så även böckerna värld i mångt och mycket.

  2. Jag har precis läst den för första gången vid 50 fyllda och hade mycket svårt att förstå dess popularitet. Vid 20 hade det varit en annan sak, jag gillade ju t o m Virginia Andrews på den tiden …

  3. Det är ju lite risken med att läsa om, man kanske inte alls blir lika hänförd andra gången.

    • Nä, det är ju en risk. Men det kan ju bli tvärtom också – att man tycker ännu bättre om den. Sommarboken av Tove Janssonär en sån bok för mig. Den blir bara bättre och bättre!

  4. Kalle Anka

    Men om jag då är femton år och är osäker på om jag har tillräckligt mycket kunskap om den grekiska mytologin, kommer jag då uppskatta denna bok lika mycket som en som upplevt livet som studerande?

    • Du behöver inte kunna mycket om den grekiska mytologin för att förstå handlingen i boken. Och alla som är intresserade av kunskap och studentliv kan uppskatta den delen av innehållet i boken. Men mycket av bokens handling handlar ju om moralfrågor och det är alltid intressant, också för 15-åringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s