Recension: En bit av George av John Hennius

Recensionen också publicerad i Borås Tidning 8 juli 2014.

En bit av George av debutanten John Hennius släpps lagom till sommarens hängmatta. Och det passar bra, för det är en lättsam och lite roligt berättad historia om George, som upptäcker att hans fru är otrogen med förortsgrannen, och som därför genast måste ut och dejta igen för att hitta en ny kvinna i sitt liv. Det blir många dråpliga förvecklingar och missförstånd på vägen för att hitta den nya kärleken – som i sann feel good-anda såklart alltid finns där man minst anar det. Synd att jag blir så förbannad på lustigkurren George, bara.

Det kanske inte är så mycket John Hennius fel som tidsandans, tänker jag. Att det är lite modernt med fumliga mediemän (för George jobbar med reklam) som ändå är lite schyssta, som har bra grejer på gång och som strular till det – inte av illvilja, utan bara av ren oförståelse – men trots det ändå klarar sig på något sätt. För sådan är George: en kille som har lite grejer på gång, en bok eller ett skämt eller så. Och John Hennius lite rappa och raljerande prosa förstärker effekten.

Jag tycker också att själva idén med sådana här feel good-historier är att det utöver själva handlingen – i det här fallet att hitta en ny kvinna till George – ska ske någon typ av karaktärsutveckling hos huvudpersonen. Men det gör det inte hos George. Han är fortfarande samma sköna snubbe i slutet av boken, fast nu med ny tjej. Och det är därför jag har svårigheter med En bit av George. För den säger just ingenting utöver att George är en skön snubbe som försöker hitta en ny kvinna och till slut gör det.

Några sidor i boken är dock briljanta, där John Hennius rappa prosa hittar rätt. Det är när George under en period dejtar kvinnor från en dejtingsajt. Det borde blivit noveller istället och då kunde det blivit riktigt bra litteratur. Lite eleganta är också de återkommande replikerna från bokens olika karaktärer: “Har du sagt det till henne/honom?” “Nej!” Som en påminnelse om hur svårt det faktiskt är med relationer och att säga det man egentligen tycker till någon.

Lämna en kommentar

Under Chick-litt, Debutanter, Recensioner, Svenska författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s