J K Rowlings Harry Potter – en historia om vänskap

Texten också publicerad i Smålandsposten 28 augusti 2013 i serien ”Sommarklassikern”.

Harry Potter-serien är en klassisk saga, kampen mellan ont och gott, om mörkrets lockelse, om att förgöra den onde trollkarlen som hotar att ta över världen och sluka all godhet. Med böckerna om Harry Potter skapade J K Rowling en berättelse för både barn och vuxna vars främsta skäl att älska dem dels är de många livfulla karaktärerna, dels de fantasifulla detaljerna, men också för att berättelsen inte väjer för smärta och ensamhet.

Den första boken gavs ut 1999 i Sverige, men det var 2001 som vi började läsa och prata om Harry Potter på allvar i och med den tredje boken, Harry Potter och fången från Azkaban. Idag är de moderna klassiker i barn- och ungdomslitteraturen.

Redan i första kapitlet i Harry Potter och de vises sten får läsaren kännedom om Lord Voldemort, den onde trollkarlen som hotar att ta över i trollkarlsvärlden och som är Harry Potters motståndare. Harry Potter överlevde som bebis en attack av Lord Voldemort och blev då “pojken som överlevde”. För att skyddas från ondskan får Harry växa upp i en skrubb hos sin helt normala moster och morbror, Mr och Mrs Dursley.

På sin elfte födelsedag får dock Harry en inbjudan att börja på trollkarlsskolan Hogwarts, en internatskola för blivande häxor och trollkarlar. Harry får hjälp av halvjätten Hagrid att komma iväg till skolan, vars rektor, Albus Dumbledore, är en av de som gömde Harry hos Dursleys.

Harry Potter-serien består av sju böcker där varje bok representerar ett skolår och där handlingen oftast är förlagd till själva skolan. Så parallellt med kampen mot Lord Voldemort pågår skolåren och barnen växer till att bli unga vuxna med allt vad det innebär i form av knäppa föräldrar som man får skämmas lite över, trånande tonårskärlek och att förstå vem man själv är.

Medan barnen växer till unga vuxna från bok till bok, så utvecklar också J K Rowling skickligt intensiteten och farorna i berättelsen. Kampen mellan det onda och det goda blir allt mer riskfylld och snart till och med dödlig. I den fjärde boken, Harry Potter och den flammande bägaren, dör för första gången ett barn i kampen mot Lord Voldemort. Fler oväntade dödsfall kommer i de efterföljande böckerna, något som gör att läsaren aldrig kan känna sig säker på vad som ska hända. Därför blir läsningen aldrig heller tråkig.

J K Rowling har lyckats med många saker i böckerna om Harry Potter. Hon har lyckats skapa en parallell trollkarlsvärld där varje detalj är fantastisk och fantasifull och som därför gör den både trovärdig och spännande. Internatskolan Hogwarts har ledsna spöken, trappor som flyttar på sig och källarhålor med uråldriga monster. Här äter barnen godis som smakar snorkråkor, spelar quidditch genom att flyga på kvastar och har lektioner i svartkonst och besvärjelser. Här finns osynlighetsmantlar, levande tavlor och människor som kan förvandla sig till djur. J K Rowling har också en särskild förmåga att skapa fantasifulla karaktärer som har speciella egenskaper, både barn, lärare och föräldrar. Alla läsare har någon att känna igen sig i och alla läsare hittar sina favoritkaraktärer.

Själva intrigen är också intrikat berättad, där varje bok har en egen fantastisk gåta eller äventyr som ska lösas, men där den större berättelsen om kampen mellan Lord Voldemort och Harry Potter sträcker sig över alla de sju böckerna.

Men Harry Potter är till största del en berättelse om vänskap. Visst är Harry Potter den ensamme hjälten vars axlar det goda vilar på, men hans bästa vänner Ron och Hermione har andra egenskaper som hjälper Harry i kampen mot Lord Voldemort. Enbart tillsammans med sina vänner kan Harry Potter lösa berättelsens gåtor och betvinga mörkret. Det är en människovänlig tanke: att varje människa har något som gör dem speciella och att tillsammans med andra kan man bli stark.

Det går att kliva in i Harry Potters värld, liksom det går att dras in i Tolkiens Ringen-berättelse, C. S. Lewis Narnia eller varför inte i filmerna om Star Wars. Det är kampen mellan det onda och det goda som vi hela tiden fascineras av, som vi aldrig blir mätta på att höra berättas om.

Vårt behov av hjältar och vårt behov av sagor är oändligt.

Lämna en kommentar

Under Boktipset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s