Sommarboktipset Självbiografi: Natten innan de hängde Ruth Ellis av Margareta Strömstedt

Sommarboktipsen i Sveriges Radio-programmet Picknick i P4 med mig och Morgan Larsson har pågått nästan hela sommaren. Den 6 augusti tipsade vi om självbiografier.

Det går att lyssna i efterhand. Boktipsen sänds på tisdagar. Scrolla fram till strax innan två timmar i programmet, typ 1.59, så hittar du rätt.

Ruth Ellis skulle hängas för att hon hade skjutit mannen som sparkat ihjäl barnet hon hade i sin mage. Hon var den sista kvinnan i England som blev avrättad. Just den natten innan de hängde Ruth Ellis tillbringade Margareta Strömstedt gråtandes med en ledsen pensionatsvärdinna i England. Pensionatsvärdinnan var flintskallig och hade en man som varje kväll gick till en annan kvinna.  Margareta Strömstedt var i England eftersom hon var sällskap till sin man, journalisten Bo Strömstedt, som bevakade hängningen.

Natten innan de hängde Ruth Ellis är elva kapitel som är som scener, små fristående berättelser. Margareta Strömstedt, som är född 1931, skriver om kvinnoerfarenheter, om ett långt äktenskap, om svartsjuka, otrohet. Om barnafödande, om den falska och konstruerade gemenskap som uppstår hos kvinnor i förorten enbart för att deras barn gräver i samma sandlåda. Hon slits mellan viljan att vara till lags i enlighet med en gammaldags kvinnoroll och viljan att arbeta, skriva. Men det blir aldrig pinsamt eller allt för självutlämnande, utan många kvinnor kan känna igen sig, även de som tillhör andra generationer kvinnor.

Morgan Larsson tipsade om Shantaram av Gregory David Roberts.

Lämna en kommentar

Under Läsande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s