Sommarboktipset Historiska romaner: Stjärneborg av Alexandra Coelho Ahndoril

Sommarboktipsen i Sveriges Radio-programmet Picknick i P4 med mig och Morgan Larsson har pågått hela sommaren. Den 1 augusti tipsade vi om historiska romaner.

Det går att lyssna i efterhand. Boktipsen sänds på tisdagar. Scrolla fram till strax innan två timmar i programmet, typ 1.59, så hittar du rätt.

Stjärneborg är Alexandra Coelho Ahndorils debutroman och den första i en serie om tre böcker som genom tre historiska personer tar upp vetenskap, religion och politik. Den andra, Birgitta och Katarina, handlar om heliga Birgitta och den tredje, Mäster, om August Palm.

Stjärneborg handlar om Tycho Brahe. Stjärneborg är observatoriet på ön Ven, där han tittade på och försökte kartlägga stjärnhimlen. Det är 1500-tal och det är smutsigt och kallt. Men det handlar också om Tycho Brahes frilla, älskarinna, Kirsten, mor till hans barn, men som han aldrig kan gifta sig med eftersom hon tillhör underklassen och eftersom han skulle förlora sin vetenskapliga lön då.

Språket! Språket!  Är lysande, skimrande glasklart! Jag minns att jag var så fascinerad över att man kunde skriva på det här sättet; att det fanns en sådan här poetisk prosa, alldeles egen och så långt ifrån ett effektivt berättande. Meningar som kunde bestå av ett enda ord.

Stjärneborg handlar om ordning – att försöka få ordning. Men också rädslan av att bli bortglöm – att få skapa något! Det manliga! Sen är det kontrasten mellan det det vetenskapliga arbetet i observatoriet och bönderna – de underlydandes – slit, makt kontra maktlöshet, det skitiga, det smutsiga, jorden, rovorna, sorgen, smärtan – det finns en kort, men obehaglig våldtäktsscen som symboliserar Tycho Brahes makt över folket på ön. För Tycho Brahe är en tyrann som bestraffar bönder och bonddöttrar – han äger dem verkligen!

Morgan Larsson tipsade om Frans G. Bengtssons Röde orm.

Lämna en kommentar

Under Boktipset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s