Sommarboktipset Favorit: Fyrväktaren av Jeanette Winterson

Så var det sista sommarboktipset sänt i radio, idag tisdag den 13 augusti. Och Morgan Larsson och jag fick välja VILKEN BOK VI VILLE!!!

Ja, jösses. Egentligen går det ju inte att välja ut en, och bara en, favoritbok på det viset, men jag valde till slut en bok av en riktig favoritförfattare – lFyrväktaren av Jeanette Winterson.

Fyrväktaren är en bok om BERÄTTELSER. Om hur berättelserna blir livräddare.

Ramberättelsen handlar om Silver, ett barn som kommer till av en slump och som förlorar sin mor av en slump, som får ta med sig sin hund och flytta in hos den blinde fyrväktaren, eftersom ingen annan i staden kan förstå vad de ska med henne till. Fyrväktaren heter Pew, och eftersom han är blind så lever isolerat i mörker, men berättar berättelser för Silver så att de överlever dagarna i fyren. Han berättar om pastor Dark, om Molly, om en kapten vars skepp förliser men överlever för att han berättar berättelser. Det är fantasi på gränsen till skröna utan att för den skull bli ”mustigt”. (Usch för ”mustiga” berättelser.)

Fyrväktaren är en berättelse om mörker och ljus. Och Winterson gör såna där grejer som litteraturvetare bara älskar – nämligen att elegant låna och referera till andra klassiska berättelser, som till exempel Dr Jekyll och Mr Hyde.

Jeanette Winterson har ett så särskilt språk. Smärtsamt vackert, noggrant! Svåröversatt. Poetiskt vindlande meningar. Och helt omöjligt att läsa högt ur! Jag försökte läsa en gång ur Fyrväktaren på en offentlig tillställning, men usch! så det lät.

Morgan Larsson tipsade om en bok han inte kan vara utan: En kortfattad historik över nästan allting av Bill Bryson.

Lämna en kommentar

Under Boktipset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s