Sommarboktipset Barn/Ungdom: Harry Potter av J. K. Rowling

I sommarboktipsen i Sveriges Radio-programmet Picknick i P4 med mig och Morgan Larsson tipsade vi den 9 juli tipsade om barn/ungdoms-litteratur.

Det går att lyssna i efterhand. Boktipsen sänds på tisdagar. Scrolla fram till strax innan två timmar i programmet, typ 1.59, så hittar du rätt.

Jag tipsade om böckerna om Harry Potter av J. K. Rowling.
Läs böckerna! Se inte bara filmerna!

Harry Potter är pojken som lever som askungen i en skrubb hos sin styvfamilj, men som visar sig ha magiska egenskaper – han är egentligen en trollkarl!
Böckerna innehåller de klassiska sago-temana: kampen mellan gott och ont,  att förgöra den onde trollkarlen, om mörkrets lockelse. Men det är också den ensamme hjälten vars axlar det goda vilar på. Harry Potter tar dock – precis som Frodo och andra klassiska hjältar – hjälp av sina vänner, Ron och Hermione.

Den sju böckerna utspelar sig under Harry Potters skoltid och samtidigt som kampen mellan ont och gott blir allt farligare och till och med dödlig, växer barnen till att bli unga vuxna med allt vad det innebär. Det är hög igenkänning för barn (och vuxna): konstiga lärare, knäppa föräldrar som man får skämmas lite över, trånande kärlek, ha kavaljerer på bal, barn med olika förmågor där alla behövs.

Min favoritbok i serien är Harry Potter och den flammande bägaren, när det är tävling i magisk trekamp. Det är första gången ett barn dör i kampen mot Lord Voldemort. En verklig litterär överraskning! Visserligen fanns mörkret de tidigare böckerna i serien, men nu blir det påtagligt!

Morgan Larsson tipsade om Erlend Loes Kurt blir elak.

Lämna en kommentar

Under Boktipset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s