Recension: Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn

Recensionen är också publicerad i Borås Tidning 7 juni 2013.

Den bästa dagen är en dag av törst är Jessica Kolterjahns tredje roman. Den handlar om ett år i Karin Boyes liv, tillbringat i Berlin. Jag är inte en Karin Boye-kännare och kan alltså inte avgöra huruvida Jessica Kolterjahns berättelse innehåller sanningar eller verkliga fakta. Den bästa dagen är en dag av törst beskrivs också som en litterär fantasi och det är så jag måste förhålla mig till texten. Och som litterär fantasi är Den bästa dagen är en dag av törst en inkännande och poetisk beskrivning av en människa som slits mellan viljan att vara normal och det som kroppen känner – nämligen den sexuella dragningen till samma kön. Detta är teman som återkommer i Jessica Kolterjahns författarskap; moral, kroppens begär och sexualiteten som en mörk och förgörande kraft, snarare än något som är självklart och gott.

Som dramaturgiskt grepp och som berättelsens nav finns i Den bästa dagen är en dag av törst dialoger mellan Karin Boye och de två psykoanalytiker som Karin Boye går hos för att bli fri från sitt homosexuella begär. Mellan sessionerna träffar Boye sina vänner, skriver, översätter och lever ett nattliv på tvivelaktiga etablissemang där hon förälskar sig i – och har sex med – kvinnor.

Det är vanskligt att fantisera fritt om en historisk person, eftersom man alltid skriver med facit i hand. I Den bästa dagen är en dag av törst finns dels någon onödig vink om att Karin Boye kommer att begå självmord, det finns dels flera scener som knyter an till den politiska utvecklingen i Tyskland i början av 1930-talet. Styrkan i Den bästa dagen är en dag av törst är istället Jessica Kolterjahns poetiska och mörka språk, som hör samman väl med berättelsens teman. Vacker är också Kolterjahns förmåga att våga gå närmre, och ibland till och med befinna sig på insidan av, den fiktiva personen Karin Boye.

Lämna en kommentar

Under Recensioner, Svenska författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s