Recension: Jag tjänar inte av Jenny Åkervall

Recensionen också publicerad i Borås Tidning 2 april 2013.

Jenny Åkervall har egentligen gjort allt rätt, men ändå är det något som skevar i Jag tjänar inte. Intrigen är spännings- och handlingsdriven, dialogen är i fokus, det finns flera parallella berättelser som hakar i vandra på olika sätt för att dra upp tempot i berättelsen, kort sagt: Jag tjänar inte har många likheter med det sätt som populärlitteraturen berättas på idag.

Men det är som om Jenny Åkervall inte kan bestämma sig för vad det är för bok hon vill skriva. I ena stunden är Jag tjänar inte en svidande kritik mot psykiatrivården, i andra stunden en relationsroman med chick lit-ton, i tredje stund en “jag har roliga anekdoter från regeringskansliet”-bok, en fjärde stund en “undersökande journalist”-bok. Jag har också problem med språket och vill gå in med redaktörspenna i många meningar för ersätta punkter med kommatecken för att få mer flyt.

Jenny Åkervall har tidigare arbetat som talskrivare åt Göran Persson och Mona Sahlin. Så egentligen borde ju delen från regeringskansliet, som berättas med pressekreteraren Emre Oktan som huvudperson, vara Jenny Åkervalls styrka. Men jag får känslan av att Jenny Åkervall varit feg och inte velat berätta för mycket av hänsyn till gamla kollegor. För de delarna är faktiskt inte särskilt spännande eller intressanta. De anonyma mejl som Emre Oktan får, ges inte heller den betydelse i berättelsen som en spänningsintrig kräver.

De bästa delarna i Jag tjänar inte är istället de som sker på långt avstånd från regeringskansliet. Porträttet av psykiatern Anna Sager är riktigt fint och det är där spänningen finns, i relationerna mellan människorna på den mottagning hon arbetar på och till de patienter som går där. Men också i relationen mellan Anna och hennes man Jakob blir Jag tjänar inte angelägen och viktig – i dagens eviga frågor om vem som jobbar mest eller vem som tar hand om barnen och diskar och skjutsar. Det är synd att Jenny Åkervall inte tror att delen om Anna Sager räcker för en hel bok, för Anna Sager är en person som jag skulle kunna tänka mig att läsa mer om. Hon skulle till och med kunna få en egen bokserie och bli en värdig arvtagare till Katerina Janouchs barnmorska Cecilia Lund.

Annonser

1 kommentar

Filed under Debutanter, Recensioner, Svenska författare

One response to “Recension: Jag tjänar inte av Jenny Åkervall

  1. Hon håller på skriva bok nr 2 om Anna Sager 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s