Så händer det igen: Gubbe tipsar om gubb-författare i dagens tidning

I dagens Metro tipsar Sture Allén om bra böcker ”för både lärare och elever”. (Sture Allén är, om någon glömt det, före detta ständig sekreterare i Svenska Akademien.)

De bra böckerna han lästipsar om ”för både lärare och elever” är alla skrivna av män. Eller snarare: tre gubbar och en nästan-gubbe.

Jo, det är som alltid. Gubbar tipsar om gubbar. Även när det gäller läsning till de könsneutrala människokategorierna ”barn” och ”lärare”. Gång på gång osynliggörs kvinnliga författare som skildrare av människans erfarenheter. Jag undrar faktiskt om Sture Allén ens läser böcker skrivna av kvinnor när jag läser hans åldrade boktips. Lennart Hellsing som bästa lästips till dagens barn? Really? Torgny Lindgren till lärarna? Gäsp!

Jag försöker också se framför mig hur många kvinnor som fick Nobelpriset i littetatur under de åren som Sture Allén arbetade som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Nä, just det!

Om vi ska prata om och vara indignerade över att Jessika Gedin inte läst Selma Lagerlöf, så är det naturligtvis ett oändligt mycket större problem att ständiga män med makt ständigt väljer att inte läsa, eller tipsa om, böcker som har ett kvinnligt författarnamn på omslaget.

20130117-100134.jpg

7 kommentarer

Under Kulturdebatt

7 svar till “Så händer det igen: Gubbe tipsar om gubb-författare i dagens tidning

 1. Emma

  Ja fy så tröttsamt! Tänkte på det när jag såg dokumentären om Stenbeck, gubbar och åter gubbar.

 2. Monica Hansson

  Heja Annika och alla dina jämnåriga. Ligg på, ligg på och synliggör. Det återstår faktiskt en hel del i jämställdhetskampen. Men droppen urholkar stenen.Mycket har ju faktiskt blivit bättre men det är en del kvar att uppmärksamma. Har du läst Barbro Hedvalls bok om rösträttskampen?

  • Nej, den har jag inte läst. Tack för tipset!

   • Den är fantastiskt bra, men har ett lite otympligt format. men läs, läs, läs. Och ja, det är vansinnigt irriterande med gubbifieringen av kulturdebatten. Kanske därför jag faktiskt blev lite upprörd över att Gedin inte läst Selma Lagerlöf. Om inte kvinnor lyfter kvinnor, vem gör det då?

   • Nä. Precis. Och jag citerar gärna Madeleine Albright: ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra.” Läs också boken med samma namn av Liza Marklund och Lotta Snickare.

 3. farmorsbloggen

  Ja herregud så trött man blir. Vore intressant att höra hans replik. Håller verkligen med dig om Zlataneffekten och tror att det även finns en Läckbergeffekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s