Årets bästa böcker 2012: 5. In som ett lamm, ut som en tigrinna av Vanja Hermele

De två minnesbilderna som på första sidan öppnar Vanja Hermeles In som ett lamm, ut som en tigrinna är så talande att jag som kvinna får ont i magen. Det är strukturerna, nedbrutna till scener; pojken som egentligen är en flicka; doktorn – som när förkylningsundersökningen av barnet är över – måste dra ner trosorna och känna.

Vanja Hermele är genusforskare och har under många år undersökt jämställdheten i bland annat teatervärlden och konstvärlden. Hon har också varit chefredaktör för den feministiska tidskriften Bang. Hennes skönlitterära debut In som ett lamm, ut som en tigrinna består till en del av minnesbilder från en flickas uppväxt och till en del av scener med intervjuer där någon hög chef inom konst eller teater svarar på frågor om kön, genus och jämställdhet.

Intervjuerna och minnesbilderna ger tillsammans texten en närmast dokumentär prägel. Människorna och institutionerna som medverkar i boken är också anonymiserade och kallas till exempel [teatergrupp] eller [manlig teaterregissör]. Anonymiseringen och fiktionaliseringen är naturligtvis det enda sättet att ta sig an det här materialet så att strukturerna synliggörs snarare än någon enskildhet och jag älskar den lätta, exakta och filmiska prosa som Vanja Hermele använder sig av.

Ju mer jag tänker på In som ett lamm, ut som en tigrinna, ju mer framstår den som en av årets viktigaste och böcker. Mycket tack vare att innehållet gestaltats genom ett perfekt matchat språk.

20121211-152442.jpg

Lämna en kommentar

Under Årets bästa böcker 2012, Debutanter, Svenska författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s