Årets bästa böcker 2012: 8. Havsmannen av Carl-Johan Vallgren

Havsmannen är en berättelse som jag läste tidigt i våras, men som ändå hängt sig kvar genom höstens allt mörkare dagar. Jag gillar mixen av stark socialrealism och magi, som Carl-Johan Vallgren använder sig av i sin historia om syskonen Nilla och Robert.

Nilla och Robert går på högstadiet i en liten by på Västkusten. De befinner sig längst ner i hierarkin och Gerhard är den som plågar dem. Men när Havsmannen dyker upp, så ändras alla tidigare förutsättningar.

I Havsmannen finns en klaustrofobisk känsla. Det är barnens lilla värld som beskrivs, en värld där flyktvägarna är starkt begränsade. I Havsmannen finns barn som far riktigt illa. Inte bara genom sin klasstillhörighet, men också genom att bli mobbade. Tidigt i Havsmannen finns också en riktigt vidrig mobbningsscen. Jag läser fort, fort för att det ska ta slut.

Men Havsmannen handlar också om hur vi bemöter det som är främmande, det som avviker. Det handlar om om makt. Om tolkningsföreträde. Men också om riktigt vidrig ondska, sån ondska som tillåts växa inom barn som inte får ledning av ett samhälle som sviker.

Havsmannen är vid första anblick en liten berättelse, en parentes i ett författarskap som tidigare varit vulgärt och målat orden med bred pensel. Men det lilla behöver inte vara mindre värt. Snarare är Havsmannen kondenserad, förfinad och skärpt, och berättelsen viktigare än något annat Carl-Johan Vallgren skrivit.

20121208-100325.jpg

2 kommentarer

Under Årets bästa böcker 2012, Recensioner, Svenska författare

2 svar till “Årets bästa böcker 2012: 8. Havsmannen av Carl-Johan Vallgren

  1. Håller på och filar på min lista, den här kommer att finnas med på min topp 10!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s