Årets bästa böcker 2012: 10. Ingenting att ångra av Trude Marstein

I Ingenting att ångra av norska Trude Marstein får vi följa Vegard och Heidi under två dygn. De har varit tillsammans i fjorton år och har tre döttrar. När Vegard åker i förväg med döttrarna till sommarstugan, måste Heidi stanna kvar i stan för att jobba klart det sista innan semestern. Det är så hon säger. Men i själva verket ska hon träffa sin älskare Mikkel.

Ingenting att ångra är en högst obehaglig berättelse som genom otrohet som sätter fokus på vår samtids krav på den äktenskapliga relationen. Vad kan man egentligen förvänta sig av den människa man är gift med? Hur mycket gemensamt måste man ha för att fungera tillsammans? Hur mycket sex måste man ha?

Det finns många saker att vara lycklig över i Ingenting att ångra, men främst finns den med bland årets tio bästa böcker för sitt fantastiska stream of consciousness-berättande, där inre monologer varvas med faktiska händelser och texten blir två personers tankar om varandra som flödar fritt utan moraliska filter. Och det är då det blir riktigt bra, riktigt obehagligt och så ärligt att jag tappar andan.

20121206-092952.jpg

2 kommentarer

Under Årets bästa böcker 2012, Boktipset

2 svar till “Årets bästa böcker 2012: 10. Ingenting att ångra av Trude Marstein

  1. Ser fram emot den här topplistan! Har inte läst den här, men blir lockad.

  2. Intressant tips! Ska definitivt läsa denna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s