Litteraturutredningen- ”Idag är det inte skämmigt att inte ha läst en enda bok.”

Samtidigt som Litteraturutredningen presenterades inför en fullsatt seminariesal, lyssnade jag på Lena Andersson, Jonas Thente och Per Svensson prata om just den och varför man ska egentligen ska läsa. Utredningen innehåller ju bland annat förslag på läsfrämjande åtgärder. Det blev ett intressant samtal. Jag tänker främst på att det faktiskt borde vara mer skämmigt att inte läsa böcker, något som panelen återkom till i samtalet. Idag är det ju faktiskt okej för en statsminister att kokettera med att han inte läser. Idag är det okej att inte ha ett skolbibliotek. Idag är det okej att locka unga till biblioteket med hjälp av en klättervägg.

Men varför är det viktigt att läsa då?

Lena Andersson:
”Jag tror verkligen att läsning är bra. Det påverkar det abstrakta tänkandet i positiv riktning.
Det bästa för att få fler att läsa är att hitta sätt att få det lustfyllt. Man måste fråga sig varför människor väljer bort läsning, när man vet att det är nyttigt. Att staten kommer med pekpinnar hjälper inte. Man måste paketera läsfrämjande på ett bra sätt som till exempel inte nedklassar serietidningar. Serier som Buster och 91:av var min väg in i litteraturen.”

Per Svensson:
”Det har sällan getts ut så mycket böcker som idag, utbudet är jättebra och läsande ligger högt. Men vissa läser inte alls! Det är unga män och manliga politiker.”

Jonas Thente:
”Konkreta läsfrämjande åtgärder är bra. Det är svårare att säga nåt om branschen vart den är på väg. Men det är alltid svårt och särskilt nu, till exempel med digitala läsvanor och att fler och fler svenska läser på engelska.”

Lena Andersson:
”Det som skiljer litteratur från andra medier, som till exempel film är gestaltningen via språket, inte bara det visuella. Man får också tillgång till sin fantasi genom läsningen. Man blir stum utan språk.”

Per Svensson:
”Jag tyckte utredningen mest var löst krut – inte så många konkreta förslag. Jag tror att normbildning behöver ändras. Man måste manifestera att det är ett problem att inte läsa. Idag behöver man inte skämmas för att inte ha läst, man skäms mer om man har ett dåligt golfhandikapp.Det får inte vara ok att gå genom livet som läsanalfabet!”

Lena Andersson:
”Ja, det måste finnas ett normtryck att man missar nåt om man inte läser!”

Lena Andersson, Per Svensson, Jonas Thente och Åsa Beckman.

20120927-112427.jpg

Lämna en kommentar

Filed under Bokbranschen, Bokmässan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s