Ska du bara läsa en bok, så ska du läsa: 4. Fritt fall av Juli Zeh

Den handlar om fysik, om kärlek, vänskap, konkurrens, den är så intelligent skriven att det känns som om jag lär mig något om mig själv på varje sida.

Juli Zehs Fritt fall är både en deckargåta om ett kidnappat barn och en lek med parallella verkligheter. Den har en fru, en döende kommissarie och två konkurrerande professorer i fysik som trots vetenskapliga konflikter är bästa vänner. Och kanske gillar jag den så mycket just för den lekfulla tonen, humorn, i en bok vars intrig är konstruerad kring en vetenskaplig gåta. För konstruerad är berättelsen, karaktärerna snarare idéer än trovärdiga människor. Men vilken berättelse! Upplösningen är lika genial som skrämmande.

”Livet går liksom alla andra historier baklänges mot sin egen orsak. Eftersom människor vanligtvis tänker bakåt och inte framåt förblir meningen med deras existens dold för dem.”

Juli Zeh är en intelligent berättare som ställer de där moralfilosofiska frågorna: Vad är rätt och fel? Vad är sant och falskt? Och som har karaktärer som jag både gillar och ogillar. Det är knappast en realistisk berättelse, men stor underhållning som kräver sin läsares fulla uppmärksamhet för att hänga med.

20120812-082452.jpg

Lämna en kommentar

Under Boktipset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s