”Fifty Shades of Grey” blir, eeeeh, ”50 nyanser av honom”…

Åh, nej!
Läser i dagens DN Kultur att Fifty Shades of Grey i översättning kommer att heta 50 nyanser av honom. De två efterföljande delarna kommer att heta 50 nyanser av mörker och 50 nyanser av frihet.

Hur tänkte ni där, Norstedts?
För det låter inte sexigt. Inte sexigt alls.

Jo, jag vet att det är svårt att översätta titlar. För någon månad sedan var jag involverad i en smart twitter-diskussion om titeln på Ian McEwans nya roman. Det var helt enkelt så att förlaget kört fast och frågade om hjälp.

Kanske Norstedts borde gjort samma?
För egentligen är ju titeln Fifty shades of Grey full av vitsiga ordlekar och dubbeltydigheter som inte låter sig översättas alls. Varför då ens försöka halvvägs?

20120809-131048.jpg

3 kommentarer

Filed under Bokbranschen, Erotik

3 responses to “”Fifty Shades of Grey” blir, eeeeh, ”50 nyanser av honom”…

  1. Ja men precis!
    Det börjar nästan likna översättningarna på filmtitlar som vi sett genom åren, ex. Confessions of a teenage drama queen = Tonårsliv

    • Men VAD skulle den heta på svenska istället? VAD? Jag är ju ingen översättare, inte heller någon som svänger sig med ord på ett fyndigt sätt som vissa copys och tidningsredigerare… Hon kallar ju honom ”my Fifty Shades” i boken, som ett smeknamn… Hur översätts en sådan mening? ”Mina Femtio Nyanser”? Uuuh, jag skulle inte vilja översätta en bok som många redan läst på engelska…

  2. Lite sent på bollen. Har läst boken på svenska alldeles nyss och tycker nog att ”Femtio nyanser av Grey” hade funkat på svenska också, även om den titeln inte är hundraprocentigt den heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s