Ingrid Vang Nyman – ”hon som ritade Pippi”

Jag är helt mätt på att läsa romaner efter rekordmaj och har i helgen istället suttit och bläddrat i en bok som handlar om Ingrid Vang Nyman, illustratören som bland mycket annat tecknade de första bilderna på Pippi Långstrump.

Hon har en helt egen stil. Det är så med de riktigt bra barnboksillustratörerna. Man känner genast igen deras bilder. De är de som ger författarnas karaktärer och berättelser liv, de som gör att man känner Pippi, Pettson, Rut och Knut, Billy, Mulle Meck, Mamma Mu….

Boken är från 2003 och egentligen en utställningskatalog indelad i kapitel där olika perspektiv på Vang Nymans bilder tas upp. Det är konstvetare, barnboksförfattare, barnboksillustratörer och kritiker som berättar. Jag tycker det kapitlet där skisser jämförs med den illustration som sedan blev är mest spännande. Där ser man verkligen processen och skapandet.

I sommar kan man se många av Ingrid Vang Nymans bilder, för den 16 juni startar nämligen en utställning på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby om just Ingrid Vang Nyman, med betoning på hennes teckningar i böckerna om Pippi Långstrump och Alla vi barn i Bullerbyn.

Det är intressant att läsa om Ingrid Vang Nymans liv och hur hon arbetade. Sorgligt nog tog hon sitt eget liv 1959.

20120604-074614.jpg

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Sakprosa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s