Recension: Bländverk av Thomas Eriksson

Alex King är beteeendevetare. När han håller en av sina stora föreläsningar så blir en man i publiken skjuten. King kallas in som vittne, men blir såklart genast inblandad i utredningen genom inspektör Nina Manders förtjänst. Hon tror nämligen att Alex King, med sina beteendevetarkunskaper, kan hjälpa polisen med gärningsmannaprofiler. Något som visar sig stämma.
Parallellt berättas historien om frilansjournalisten Fredric Hellmark, som får i uppdrag att skriva en biografi om en framgångsrik företagsledare. Men plöstligt försvinner Fredric och hela hans familj. Historierna hänger naturligtvis ihop. Men hur? Upplösningen är både spännande och oväntad utan att bli svenskt töntig.

Bländverk är Thomas Eriksons debutroman. Han jobbar också som beteendevetare och ledarskapscoach. Och det ska tydligen till en beteendevetare för att göra intressanta karaktärer. Jag gillar porträttet av polisen Nina Mader. Hon är skärpt, men har ändå sina sidor utan att för den skull bli en klyschig tjej- och singelpolis. Jag gillar porträttet av journalisten Fredric Hellmark, så på pricken som en slarvig och kreativ människa kan vara. Jag gillar också Alex King, en man med hemligheter, ibland lite för smart för sitt eget bästa. Thomas Erikson undviker också att falla i good cop/bad cop-fällan. Här finns visserligen gamla buffliga poliser, men helt dumma är de inte. Dock verkar de flesta människor i Bländverk ändå vara rätt ensamma. Och de verkar ha hemligheter för varandra. Men å andra sidan: utan hemligheter – ingen spänningsroman.

För att hjälpa polisen använder sig Alex King av en teori utvecklad av bland annat psykologen C G Jung, som delar upp människan i fyra olika färger; gul, blå, grön och röd. Alex King hjälper polisen med att agera rätt i olika situationer beroende på vilken personlighetstyp de möter. Jag faller som en fura för dessa upplysande, utbildande King-monologer om mänskligt beteende. Lurar själv om jag är gul, kanske lite röd, i alla fall inte grön. Folkbildning och självkännedom gömda i en deckargåta, det är inte varje dag det händer. Jag gillar det. Mycket.

Av en beteendevetare som blivit författare kan man förvänta sig komplexa karaktärer. Men att Thomas Erikson också knåpar ihop den bästa bladvändar-thriller jag läst 2011, det är imponerande av en debutant.

Texten publicerad i Borås Tidning 21 januari 2012.

1 kommentar

Under Boktipset, Deckare/Spänning, Recensioner

Ett svar till “Recension: Bländverk av Thomas Eriksson

  1. Jag var också klart imponerad av denna svenska thrillerdebut. Ser fram mot nästa Alex King!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s