Recension: Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh

Tänk att ha så många berättelser att berätta men sakna förmågan att berätta dem!
Fjäril i koppel är Zinat Pirzadehs första roman och inspirerad av hennes uppväxt i Iran. Huvudperson är flickan Shirin, som läsaren får följa från födseln till det att hon beslutar sig för att fly från sin make som hon blivit bortgift till.
Jag känner mig snuvad på en underbar läsupplevelse när jag läser Fjäril i koppel, för alla ingredienser till en fantastisk familje- och kvinnoberättelse i 1900-talets Iran finns där. Det som kunde ha blivit en ny Tusen strålande solar, det som borde varit först mustigt, ädelstensskimrande och därefter vedervärdigt i krigets och kvinnoförtryckets skugga, blir bara ett torrt uppräknande av händelser och vem som är vems kusin och farbror. Zinat Pirzadeh skyndar igenom Shirins familjehistoria i ett tempo värdigt en hundrameterslöpare – aldrig stanna upp, aldrig tänka efter.
Men i enstaka kapitel glimrar det till. I det anekdotiska, komiska berättandet så hittar Zinat Pirzadeh sin författarröst; i berättelsen om kvinnan på badhuset som alla vill bli masserade av; när Shirin hjälper sin farbror att fuska i spel; om farbrodern som kallades Klitorismannen. Men just för att anekdoter är lustiga historier, så ger de aldrig liv till människorna i berättelsen. De blir just lustifikationer, något att fnissa åt.
Men det är kanske det som är lättast? Att försvara sig med humor mot det som gör allra ondast?

Recensionen publicerad i Borås Tidning 27 december 2011.

1 kommentar

Under Recensioner

Ett svar till “Recension: Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh

  1. Sara

    Håller inte alls med. Det var en stor läsupplevelse på många sätt. Och nog är det lätt att hålla sig för skratt i många av bokens oerhört starka och drabbande kapitel. Läste vi verkligen samma bok?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s