Årets bästa böcker: 3. Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

I Grand final i skojarbranschen sneglar Ekman på den autofiktion som blomstrat under senare år: att skriva sitt liv genom fiktionen. Kan ett liv bli mer sant genom att berättas i romanform? Grand final i skojarbranschen är nämligen en författares skrivarliv i ramen av spänningsroman med omvänd deckarintrig – ett mord håller på att begås på författaren, men om motivet bakom försöket förstås av den som ska bli mördad, så löses gåtan och mordet kan förhindras.
”Författaren” är egentligen två personer: Babba Andersson och Lillemor Troj. Den fula Babba är den som i hemlighet skriver, fantiserar, berättar. Den vackra Lillemor är den som redigerar, finns på författarfoton, den som tar emot priser. De behöver varandra, men skulle helst slippa varandra.
Grand final i skojarbranschen blir en uppgörelse och en klarsynt sammanfattning av författarlivet. ”Jag antar att de flesta tänker när de skriver, men det är dumt. Tänka ska man göra efteråt.”, säger Babba. ”Författare stjäl och ljuger. Lånar, påverkas, parafraserar, parodierar, alluderar eller vad fan det kallas för fint.”
Jag tror att Kerstin Ekman har haft mycket roligt när hon skrivit den här romanen. Och jag har blivit mycket underhållen när jag läst den.
Ja, vad är det för fel på underhållning, egentligen?

Årets bästa böcker: 3. Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

1 kommentar

Under Boktipset, Läsande

Ett svar till “Årets bästa böcker: 3. Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

  1. Ja jag tror Kerstin Ekman log hela tiden, och hon blev säkert nöjd när recensenter skrev att de blev förvirrade! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s