Bilder och berättelser om mammor och barn

En ganska vanlig skrivövning när man går på skrivarkurs är att man skriver en kort berättelse utifrån en bild. Jag har själv hållit i sådana skrivövningar på en högstadieskola en gång och fick otrolig respons och fantastiska berättelser.

En bild säger mer än.. ja, ni vet. Ibland är det faktiskt sant, för bilder stimulerar vår fantasi, får oss att formulera våra egna berättelser, får oss att reflektera över våra minnen och erfarenheter. Som den här bilden av mamma och barn av Karin Broos, vars målningar just nu visas på Borås Konstmuseum.

Karin Broos målning av mamma och barn.

Jag såg utställningen igår och blev fascinerad över hur många av målningarna som jag började fantisera kring – vilka de var, vad de gjorde där, varför de gjorde som de gjorde. Bilden av mamman och barnet berör särkilt, eftersom jag varit i den situationen några gånger: trött mamma, vaken bebis.

 
Det finns många berättelser om hur det är att bli mamma, både för första gången och följande gånger. Moderskapet är omskrivet, både av manliga och kvinnliga författare. Senast läste jag Infans av Helena Granström. Minns också Marie Darrieussecqs Babyn. Men känslan i målningen av Karin Broos slår det mesta. Hur kan det vara så? Eller har jag bara inte läst rätt moderskapsskildring?
 
Imorgon är sista dagen för Karin Broos utställning Speglingar. Gå och se den!

Lämna en kommentar

Under Läsande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s